Khamis, 17 April 2014

Sumber makanan yang kaya kalsium

Bismillahirrahmanirrahim.......

Kali ni saya nak kongsikan dengan semua ten tang makanan yang kaya dengan Sumber kalsium. Semua orang tau bahawa kalsium merupakan Sumber utama untuk pembesaran kanak2.Bukan kanak2 saje yang memerlukan kalsium ye......kita yang dewasa ni pun memerlukannya....jadi kita mesti memastikan pemakanan yang kita ambil mengandungi kalsium.Disini saya akan rules kan beberapa makanan yang mengandungi banyak kalsium yang boleh dimasukkan dalam menu harian kita......jom baca selanjutnya.........:-)

1) susu

~ seperti yang Kita sedia maklum susu merupakan pembekal kalsium terbanyak. Jadi..ianya wajib ada dalam menu harian kita. Susu membantu pertumbuhan gigi dan tulang yang kuat.

2) Keju

~ Selain susu....keju juga makanan yang kaya dengan kalsium. Kita boleh tambahkan keju dalam hidangan roti anak2 untuk membekalkan kalsium kepada mereka.

3) Telur

~ Jangan tak tau ye.....selain menjadi sumber protein, telur juga membekalkan kalsium kepada tubuh badan kita.Haaaa.....selalu2 LA makan telur ya.....

4) Brokoli

~ Brokoli yang berwarna hijau tu pun banyak kasium until tumbesaran ye kawan2...kandungan kalsium yang tinggi dalam brokoli dapat membantu pertumbuhan tulang yang sihat dan kuat.

5) Oren

~ Buah Oren yang kaya dengan vitamin c ini juga membekalkan kalsium kepada tubuh kita.baguskan.....selain menguatkan sistem imun badan kita...ianya jug a menyalurkan kalsium untuk tumbesaran disamping menguatkan tulang dan Gigi....

6) Yoghurt

~ Bagi mereka yang tidak gemarkan susu boleh gantikan dengan yoghurt. Kenapa ya?? Sebab yoghurt juga mengandungi kalsium.malah kandungan kalsium dalam yoghurt lebih banyak berbanding susu..

Selain itu, dengan pengambilan suplemen kalsium juga boleh menggantikan makanan2 ini.ostematrix shaklee.....memang bagus bukan sahaja kalsium tapi dilengkapi dengan magnesium dan jug a vitamin D.sangat baik untuk penyerapan kalsium.Untuk mendapatkan suplemen shaklee....ostematrix....kawan2 boleh hubungi saya seperti berikut..

Pm/SMS/wsapp:011-10815355 | maizun
Facebook: maizun abdullah
Fanpage : E- Nutrisi Shop

Saya merupakan pengedar shaklee di seremban dan sekitarnya ye....kawasan cod saya juga Dari seremban sehinggalah senawang ye....

Kurangnya kalsium akan mengganggu sistem tumbesaran bagi kanak2 dan melemahkan tulang2 serta sendi serta beberapa masalah lain bagi golongan dewasa....amalkan ostematrix shaklee boleh membantu masalah kita.....
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

hai...nak tau apa2 pasal vitamin or yang berkaitan boleh jer komen yer...nak bagi pendapat ke...testimoni diri sendiri ke kongsi pasal kesihatan ke...just leave your comment here...i'm glad to read n recomment back.

Borang Maklumbalas

Nama

E-mel *

Mesej *