Di sebelah merupakan molekul vitamin c.secara umumnya kita sudah mengetahui apa itu vitamin c kan..vitami c atau asid askorbik merupakan zat nutrien terpenting untuk manusia.Ianya juga bersifat anti pengoksidaan kerana mampu menjaga atau melindungi badan kita melawan tekanan oksidatif. Vitamin C juga amat di perlukan untuk sekurang-kurangnya 300 fungsi metabolik dalam badan. Antaranya pertumbuhan dan penggantian tisu, fungsi kilang adrenal dan gusi yang sihat. Ianya juga menolong dalam pengeluaran hormon anti-stress dan interferon iaitu sejenis protein sistem imuniti yang penting. Selain itu, juga diperlukan untuk metabolisme folik asid, tairosin dan phenylalanine. Kajian menunjukkan bahawa dengan mengambil vitamin c boleh mengurangkan gejala penyakit asma.Ia mencegah daripada kesan merbahaya pencemaran, menolong mencegah kanser, memelihara daripada jangkitan dan meningkatkan imuniti.Vitamin c juga meningkatkan penyerapan zat besi.Ini kerana ia boleh bercantum dengan bahan toksik seperti sesetengah logam berat dan menjadikan mereka tidak merbahaya.Oleh itu, bahan tersebut boleh dinyahkan daripada badan.Vitamin ini juga boleh mengurangkan paras "low-density lipoproteins" (LDL) atau kolestrol yang tidak baik , dan pada masa yang sama meningkatkan " high-density lipoproteins " (HDL) atau kolestrol yang baik , juga menurunkan tekanan darah tinggi dan membantu mencegah " atherosclerosis" . Ia juga sebagai keperluan dalam pembentukan collagen, vitamin C mencegah daripada pembekuan darah yang tidak normal dan lebam , boleh mengurangkan risiko katarak (cataracts), dan mencepatkan penyembuhan luka dan terbakar.
dari sumber mana kita boleh memperolehi vitamin c?
Oleh kerana badan kita tidak boleh menghasilkan vitamin C , ia mestilah diperolehi melalui makanan atau dalam bentuk tambahan. Agak malang, kebanyakkan vitamin C yang diperolehi daripada makanan hilang dalam air kencing. Vitamin C diperolehi daripada buah beri, buah-buahan sitrus, dan sayuran hijau. Sumber yang baik termasuk asparagus, avocado, black currants, kobis bunga, anggur, kubis, lemon, mempelam, biji sawi hijau, bawang, oreng, betik, kacang peas hijau, nenas, bayam, strawberri, tomato, dan selada air.
Kekurangan vitamin C boleh menyebabkan...
| ||||||||||||
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
hai...nak tau apa2 pasal vitamin or yang berkaitan boleh jer komen yer...nak bagi pendapat ke...testimoni diri sendiri ke kongsi pasal kesihatan ke...just leave your comment here...i'm glad to read n recomment back.